Van houtje tot boutje

Edwin Veldboer (55) is technisch ontwerper en ontwikkelaar. Een functie die eigenlijk niet bestond, maar als het ware om Edwin heen is gecreëerd. Dat ging als volgt: een oud-collega vraagt Edwin of hij geïnteresseerd is in een functie op de afdeling Zonnepanelen. Edwin is duidelijk: zonnepanelen alleen doen zijn ervaring en expertise tekort. Maar op zich is hij wel geïnteresseerd in een gesprek – wie weet is er iets wat hem past als een handschoen.

Waar zit jouw passie?

Water. Water is mijn drijfveer. Ik ben duiker en inmiddels opleider voor duikinstructeurs en zwemonderwijzers. Verder heb ik ervaring in economie, bedrijfskunde (MBA) en techniek (HBO). Zo ben ik docent geweest voor Technische Bedrijfskunde bij INHolland in Alkmaar. Lesgeven, ofwel kennis overdragen, vind ik een ontzettend leuk vak. Zo heb ik ook ervaring in het begeleiden van stagelopers en afstudeerders, van MBO tot en met WO. Niet alleen mijn passie, maar ook mijn kernwaarde is WATER: Warmte, Acceptatie, Techniek, Energie en Respect. En hier bij Hemubo voel ik me als een vis in het water, zowel in technische zin als persoonlijke omgang.

Je bent technisch ontwerper en ontwikkelaar E- & W- techniek, kun je dat kort uitleggen?

W- techniek vakbreed in alle disciplines, van riool tot en met regeltechniek. E -techniek is in grote lijnen alles, van voeding tot zonnepanelen op het dak. De verfijning en concrete invulling laat ik over aan mijn collega’s van de E- techniek. Daarnaast draag ik bouwkundig ook mijn steentje bij.

Tegenwoordig gaat het steeds meer om duurzame technische installaties. Als ontwerper kijk ik dan als eerste naar de gebiedsfactoren. Is er sprake van stadsverwarming, liggen er gasleidingen of moeten we de grond in voor bijvoorbeeld warmte-koudeopslag of misschien wel geothermie? Gaan we werken met warmtepompen: grondgebonden of bijvoorbeeld op lucht? Ten tweede kijk ik of een technische installatie past – letterlijk, in de ruimte, want een installatie heeft vierkante meters nodig. Daarnaast hebben we te maken met de eisen die er liggen vanuit de overheid. Vanaf 2030 mag nieuwbouw niet meer op gas worden aangesloten. Vanaf 2050 worden alle renovatie- en onderhoudsprojecten ook gasloos. Misschien is het vloeken in de kerk, maar gasgedreven installaties kunnen efficiënt zijn en daarmee ook duurzaam. Maar goed, dit is bepaald door de politiek. En er zijn nog veel meer normen en eisen op het gebied van technische installaties. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat die elkaar tegenspreken. En als laatste kijk ik naar de kosten. De opdrachtgever heeft natuurlijk een plafond in zijn budget. Nou ja, al die dingen bij elkaar, daar kijk ik naar, denk ik over mee, bereken ik, bespreek ik met alle verschillende partijen.

En hoe ziet jouw werkdag er dan uit?

Nou, dat is zo verschillend, een gemiddelde dag bestaat niet. Ik zit met mijn ene voet bij de afdeling Conceptontwikkeling. Dan weer overleg bij Hillen & Roosen nieuwbouw of de afdeling renovatiebouw en E- & W-techniek.  Ik ben begonnen in Almere, maar intussen verhuisd naar Amsterdam als vestigingsplaats. Ik woon zelf in een dorpje in Noord-Holland, Tuitjenhorn genaamd, vlak bij zee, bos en strand. Geeft wel wat reistijd, maar als het werk leuk is, heb ik dat ervoor over. Dus overleg met Teams is een goede aanvulling. Bij Conceptontwikkeling komen de uitvragen binnen en maken ze de plannen van aanpak. Ik kijk mee of de technische installatie-ontwerpen goed zijn bedacht – eigenlijk of de ideeën technisch haalbaar zijn. Ik geef daar feedback op. Zo werk ik veel samen met Patrick Kwee, specialist duurzame energietechniek, maar ook met de architecten. Als de tender wordt gewonnen en we gaan in bouwteam door met de opdrachtgever, dan ben ik er ook weer nauw bij betrokken. Die verschillende petten, steeds samenwerken met andere afdelingen: ik spreek en zie veel mensen. Daar leer ik veel van en ik vind het inspirerend, afwisselend ook. Graag loop ik mee tot het einde van een project, maar dat wordt vaak te veel. Ik hou me dan ook vooral bezig met het schetsontwerp en voorontwerp tot en met het definitieve ontwerp.

Hoe is het om voor Hemubo te werken?

Hemubo is een gemêleerd bedrijf met vele disciplines en onderdelen. Enige prestatiewens is ze niet vreemd. Dit is weer een kans voor kennisverbreding en om ervaring op te doen. Niet alleen voor mij, maar juist voor starters op de markt of een specialist in een bepaald vakgebied. Van jong tot oud, Hemubo heeft wel een plekje voor je of creëert deze.

Als je jezelf en je collega’s in acht neemt  – we komen nu weer terug bij respect voor elkaar – dan is dat heel leuk. Maar als je door presteren te hard gaat, dan moet je terug pas op de plaats maken. Anders mis je het menselijke contact en loop je jezelf voorbij. Ik denk dat we met verschillende afdelingen nog beter kunnen samenwerken. Denk aan het spreekwoord ‘kennis is macht, maar samenwerken geeft kracht’. Al zijn de lijntjes hier kort, dat zal in de toekomst ten goede komen aan het werk. Daarnaast is Hemubo een bedrijf waar ik me thuis voel. Er wordt veel georganiseerd aan leuke uitstapjes en ik houd wel van die gezelligheid. Hoewel, de gulden regel: mijn gezin en familie gaan altijd nog een stapje voor.”

20220414_100119 gespiegeld
Meer nieuws