Stadgenoot en Hemubo hergebruiken sloophout als circulaire kozijnen

AMSTERDAM – Bij het groot onderhoud aan een galerijflat aan het Osdorpplein, hergebruiken Stadgenoot en Hemubo sloophout als circulaire kozijnen. Samen met diverse ketenpartners besparen we meer dan 15 duizend kilogram CO2 door hout, glas en kunststof uit de oude kozijnen te hergebruiken. Naast duurzaamheid staat betaalbaarheid voorop, daarom moet het project zelfs op prijs concurreren met nieuw.

Patrick Barské, directeur vastgoed en ontwikkeling: “Als corporatie hebben wij met ons omvangrijke bezit een uitstekende positie om innovaties in de bouw tot een succes te maken. We zijn blij dat we dat ook doen bij dit project op het Osdorpplein. Het zijn onze ketenpartners zoals Hemubo die hun nek uitsteken voor dit soort innovaties; op een dusdanige manier dat het hergebruik niet duurder hoeft te zijn. Stadgenoot is trots op de samenwerking en ziet toe dat het materiaal uit het Osdorpplein een tweede leven krijgt binnen de corporatie.” Davy Wagenmakers, directeur bij Hemubo, is eveneens trots op het project: “Alle kozijnen worden vervangen, maar we gooien niks weg. We hergebruiken ál het kunststof, hout en zélfs het glas.”

Samen met Schipper Kozijnen worden de bestaande kunststof kozijnen in de achtergevel voor 100 procent gerecycled en teruggeplaatst in het gebouw. Ook de houten kozijnen in de voorgevel en het glas worden hergebruikt. Erik Bottema, conceptontwikkelaar circulair bouwen bij Hemubo, legt uit hoe het werkt: “Glas en kozijnhout vormen onze grootste afvalstromen. Dat is jammer, want hout slaat CO2 op en het is makkelijk te bewerken. Als de buitenkant verweerd is, zit er vaak nog bruikbaar hout onder. De meest logische oplossing was om er weer nieuwe kozijnen van te maken.” Naast het kozijnhout wordt ook het glas hergebruikt. “Glasafval wordt doorgaans omgesmolten, maar de hoogovens stoten veel CO2 uit. Samen met Hermans Glas en de Hogeschool van Amsterdam testen we een nieuw proces om de isolatiewaarde van het glas te verhogen tot HR++. Hierdoor hoeft het niet meer omgesmolten te worden.” Bij elkaar opgeteld bespaart het project meer dan 15 duizend kilogram CO2, genoeg om 2,5 keer de aarde om te vliegen.

Hemubo zet alles in om circulair bouwen tot speerpunt binnen de sociale woningbouw te maken. Materialen worden geoogst voor een hoogwaardig tweede leven en gebouwen worden ontworpen op basis van losmaakbaarheid en milieu-impact. Naast duurzaamheid staat betaalbaarheid voorop. De circulaire kozijnen moeten dus ook op prijs concurreren met nieuw.

Het consortium, bestaande uit Stadgenoot, Hemubo, A. Van Liempd Sloopbedrijven, Wesselink Kozijnen en Hermans Glas, won in november 2019 de prijsvraag ‘Op weg naar een Circulaire Stad’ van de gemeente Amsterdam. Het doel van de prijsvraag was om praktijkervaring in circulair bouwen op te doen. Hemubo is op zoek gegaan naar concrete oplossingen om afval uit renovatieprojecten terug te dringen. Zo ontstond het idee van een circulair kozijn. Erik Bottema: “De groeipotentie is enorm. Jaarlijks wordt er in Nederland 360 miljoen kilogram hout en 115 miljoen kilogram glas gesloopt. Dat staat gelijk aan de CO2 uitstoot van meer dan 70 duizend Nederlanders.” Na het groot onderhoud wordt het hout uit Osdorpplein verwerkt tot nieuwe kozijnen. Volgend jaar worden deze in een ander project van Stadgenoot teruggeplaatst.

 

Meer nieuws