De Schildersvakopleiding zit door heel Nederland. Deze regionale vak-opleiders streven hetzelfde doel na: kandidaten opleiden tot schilder of allround schilder. Hierdoor is er de mogelijkheid ontstaan om in de regio Amsterdam e.o. een schildersopleiding aan te bieden. Hemubo is mede-initiatiefnemer en financier van de Schildersvakopleiding Amsterdam, gevestigd in Diemen. Dit doet Hemubo in samenwerking met de SPBU te Nieuwegein. Dat is het samenwerkingsverband praktijkopleiding bouwbedrijven Utrecht waar de Schildersvakopleiding een onderdeel van is.
Volwaardige MBO-opleiding
Sandra de Jongh is directeur van de Schildersvakopleiding Midden-Nederland en Amsterdam (gevestigd in Diemen). “We bieden verschillende trajecten aan die je kunt volgen bij de Schildersvakopleiding”, zo vertelt Sandra. “Een BBL-traject waarbij je één dag in de week naar school gaat en vier dagen in de week werkt, of een praktijktraject waarbij je niet naar school gaat en alles in de praktijk leert. Jonge schoolverlaters volgen het BBL-traject, terwijl zij-instromers vaker kiezen voor een praktijktraject. De zij-instromers zijn eigenlijk alle niet-schoolverlaters die wel het vak van schilder willen leren. Ze hebben bijvoorbeeld eerder een studie gedaan die niet bij ze paste of voor werk gekozen wat ze niet meer leuk vinden. Ze kiezen er dan voor om zichzelf te scholen. Het gaat ook om statushouders die in Nederland graag als schilder aan de slag willen. Ook een zij-instromer kan kiezen om de BBL-opleiding te doen en naast praktijk ook de theorie te volgen. Het leren in de praktijk gebeurt bij erkende leerbedrijven, zoals Mulder Schilders.”
Kennis en ervaring overdragen kost tijd
“In de bouw en het vastgoedonderhoud zijn vakkrachten hard nodig. Wij doen er alles aan om die te leveren. Om vakkrachten te werven geven wij voorlichting en gastlessen op middelbare scholen en onderhouden wij nauw contact met gemeentes en het UWV. Ook kun je bij ons eens een dagje meelopen om te ‘voelen’ of je het leuk vindt. De laatste tijd merk ik dat vakopleidingen meer talent aantrekken. Waar vroeger vooral van onze jongeren werd verwacht door te studeren, is er nu meer aandacht voor werken met de handjes. Dit is nodig vanwege het grote tekort en omdat met je handen werken natuurlijk heel leuk is. Aan de andere kant moet het leerbedrijf, de toekomstige werkgever, tijd vrijmaken om kennis en ervaring over te dragen. De kandidaat is daar tenslotte vier dagen per week om alles van het vak te leren.
Gedurende het opleidingstraject is de Schildersvak-opleiding de werkgever en krijgt de kandidaat van ons een arbeidscontract. Als de kandidaat is geslaagd, mag hij of zij zich schilder of allround schilder noemen en kan het leerbedrijf een contract aanbieden. Hemubo gaat, na het voltooien van de opleiding, bijna altijd over tot het aanbieden van een contract. Bovendien maakt Hemubo zich echt hard voor de leerling. Het is een zeer sociaal bedrijf, ze gaan daar echt tot het uiterste om de leerling te helpen bij zijn ontwikkeling tot volwaardige kracht. Mochten er zich een keer problemen voordoen, bijvoorbeeld financieel, dan denkt Hemubo mee en zullen ze er alles aan doen om tot een oplossing te komen om de schilder te behouden. Dat vind ik ontzettend prettig aan de samenwerking die wij hebben met Hemubo.”
Wat vindt de leerling-schilder?
Micky Hurtado is 16 jaar, wordt bijna 17 en zit op de Schildersvakschool in Diemen. Na zijn middelbare school heeft hij voor een MBO-t (theoretische MBO) gekozen, om er na twee maanden al achter te komen dat dat niets voor hem was. Micky: “Ik had het natuurlijk kunnen weten. Mijn vader heeft een eigen schildersbedrijf. Mijn broer werkt bij een schildersbedrijf. Ik ben vroeger vaak met mijn vader meegegaan en ik vond dat altijd heel leuk. Leren is niks voor mij, maar ik was eigenwijs en dacht, ik probeer toch wat anders. Dat was geen succes. Dus nu zit ik op de Schildersvakschool. De docenten zijn top, mijn klas is heel leuk. En bij Hemubo heb ik het ontzettend naar mijn zin. Ik heb het heel leuk met mijn collega’s en ik leer hier ontzettend veel. Op school vind ik de vaktheorie heel leuk, waar ik alles leer over noviteiten in het schildersvak, over verschillende producten en over schilderen in het algemeen. Het keuzedeel vind ik het allerleukste. Ik heb al les gehad in behangen, plamuren en gronden en ik krijg binnenkort les in glas zetten. We krijgen ook Nederlands en rekenen en dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik ben heel blij dat ik hiervoor heb gekozen en ik hoop dat ik bij Hemubo mag blijven, want dat wil ik heel graag.”