Ook dat lossen wij zelf op

Milieutechniek is in 2013 opgezet om asbestsanering zelf in huis te hebben in plaats van uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven. Dat is typisch Hemubo: wij willen een totaalaannemer zijn. Van bouw tot W-techniek, van onderhoud en betonrenovatie tot schilderwerk en circulair bouwen, van restauratie tot nieuwbouw. Milieutechniek bestaat uit 30 tot 35 man waar Dennis Stierman de bedrijfsleider van is. Sinds kort is er een nieuwe tak van sport bijgekomen: schimmel- en zwambestrijding.
Dennis: “Dat past natuurlijk perfect bij asbestsanering. Als we toch al bij de mensen over de vloer komen, kunnen we, mocht dat nodig zijn, ook schimmel en zwam aanpakken. We hebben sinds kort een bestrijdingstechneut én een uitvoerder die gediplomeerd bestrijdingstechneut voor schimmels en zwammen zijn.”

Samenwerking met HMB Service & Mutatie
“Het is voor onze afdeling belangrijk ons te profileren op milieutechniek en de samenwerking met Service & Mutatie op te zoeken,” zegt Dennis. “Service & Mutatie komt in woningen die vrijkomen door bijvoorbeeld een verhuizing of overlijden. Die woningen worden waar nodig opgeknapt voor de volgende bewoner. Daarbij komen ze soms asbest tegen en tegenwoordig steeds vaker schimmel en zwam. Als wij bezig zijn met asbestsanering en schimmel- en zwambestrijding pakken wij kleine klusjes die normaal uitgevoerd worden door Service & Mutatie ook meteen mee. Dat scheelt een partij. Schimmel en zwam komen we steeds vaker tegen, zelfs in nieuwbouwsituaties. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat bewoners ventilatie afsluiten, deuren en ramen potdicht houden en nooit luchten. In nieuwbouwsituaties kan het komen omdat er verkeerde keuzes zijn gemaakt betreffende (mechanische) ventilatie.”
Overigens ook goed om te vermelden dat wij samen met woningcorporatie Cazas Wonen een procesverkorting hebben kunnen realiseren. Normaal zijn wij 21 dagen kwijt met een woning die leegstaat. Dat is eigenlijk niet nodig, maar de inventarisatie van de benodigde werkzaamheden en het aanvragen van eventuele sloopmeldingen en vergunningen kost tijd. We hebben door wat slimmigheidjes het proces met zeker 5 dagen kunnen verkorten. Dat scheelt tijd en dus geld. Wij denken graag mee met woningcorporaties hoe we beter, goedkoper en efficiënter kunnen werken. Dat is ook hier weer gelukt.”

Ontzettend veel keuringen, veiligste afdeling van Hemubo
Dennis: “Ik leg de ambities hoog, ik wil dat het werk perfect wordt uitgevoerd voor de bewoner en de opdrachtgever. We werken volgens de nieuwste regels en omdat wij met gevaarlijke stoffen werken wordt er met allemaal veiligheidsmaatregelen extra op ons gelet. We hebben eens in de drie jaar twee dagen opleiding en een examen waarvoor de specialisten moeten slagen. We hebben één keer per drie jaar een medische keuring. Verder hebben we een jaarlijkse face-fit-test. Dat is een controle om te kijken of de maskers die we dragen volledig veilig zijn, dus dat er geen stoffen of vezels doorheen komen. Bovendien wordt ons materieel door een speciale asbestgespecialiseerde leverancier verzorgd. Daar wordt ook alles gekeurd. Wij hebben zo veel regels en wetgeving dat wij misschien wel de veiligste afdeling zijn van heel Hemubo.
Elk jaar wordt een jaarlijkse kantooraudit uitgevoerd door Normec. Zij voeren een zeer uitgebreide controle uit of wij ons aan alle regels houden. Ze kijken naar vier projecten die ze willekeurig kiezen uit de minimaal 1000 projecten die we per jaar uitvoeren. Ze kijken bijvoorbeeld of alle certificaten kloppen, de medische keuringen, pak-uren, sloopmeldingen, werkplannen etc. Het zijn minimaal 50 punten waar ze naar kijken en waar een rapport van komt. Klopt er iets niet, dan krijg je een ‘afwijking’. Ik kan met trots zeggen dat we dat al 6 jaar niet meer hebben meegemaakt. Daarnaast voert Normec nog zeven keer per jaar een veldaudit uit, dus een inspectie op de werkvloer. Ook hier geldt dat we van tevoren niet weten op welk project ze langskomen. Dan voert een extern kantoor (NANO QualityCare) ook nog eens per jaar een kantooraudit en vier keer per jaar een veldaudit uit. Dit willen wij zelf, wij moeten scherp zijn. Daarnaast moet de uitvoerder vanuit de VCA elke maand een inspectie uitvoeren, één keer per jaar moet ik dat doen als bedrijfsleider en één keer per jaar doet directeur Peter Poel dat. Dan hebben we het nog niet gehad over de omgevingsdienst die onaangekondigd op de werken langskomt om te checken of we de werkzaamheden volgens alle voorschriften uitvoeren en de arbeidsinspectie die wij één tot drie keer per jaar over de (werk)vloer krijgen. Het gaat gelukkig altijd goed. We zijn werkelijk de meest gecontroleerde en best beveiligde afdeling van heel Hemubo.”

FiberCover: ons eigen product
Voordat er gestart mag worden met asbest saneren moet altijd eerst een inventarisatie worden gemaakt door een onafhankelijk bureau. Daar komt een rapportage uit voort waarin de situatie, het type asbest en de risicoklasse beschreven worden. Er is bijna altijd sprake van risicoklasse 2 of 2A. Dat betekent dat alleen een erkend/gecertificeerd saneerder het asbest mag verwijderen.
Dennis: “Het is van een aantal zaken afhankelijk, maar over het algemeen hebben wij één dag nodig om asbest te saneren. Dat gebeurt in containment, een afgesloten ruimte. Niemand mag dan de ruimte betreden, behalve natuurlijk de gecertificeerde DTA’ers en DAV’ers. Je begrijpt dat de bouw niet kan beginnen voor wij klaar zijn. Daarom hebben wij een prachtig product ontwikkeld en gepatenteerd, FiberCover®. Dit is een speciaal schuim waarmee asbest veiliger gesaneerd kan worden, waardoor we minder voorzorgsmaatregelen hoeven treffen én het werk in veel kortere tijd kunnen uitvoeren. Veel collega-aannemers werken ook met ons product. Waar ik trots op ben is dat opdrachtgevers ons ook weten te vinden voor het saneren van asbest zonder dat we een algeheel bouwproject voor ze doen. Voor Stadgenoot hebben we het oude Wilhelmina Gasthuis gesaneerd en we werken ook voor Centrada, Cazas en Ymere.
Het gaat goed met de afdeling. We zijn altijd bezig te verbeteren: bewoners en klanten zijn zeer tevreden. Kijk, als iemand zegt: het gaat goed, ik doe het al 19 jaar zo, dan zeg ik: dan doe je het al 18 jaar verkeerd. Je moet blijven vernieuwen en elk jaar beter willen worden, daar sta ik voor.”

KLEIN VIERKANT Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-05 om 16.41.32_76059353 bewerkt
Meer nieuws

Geef een reactie