De jubilarissen aan het woord

Bij HMB W-techniek zijn er maar liefst vijf heren die 12,5 jaar in dienst zijn. We willen hen allemaal graag aan het woord laten. Hoe is het om voor W-techniek te werken en hoe ziet een gemiddelde werkdag er dan uit? Een kijkje in de keuken! Aan het woord komen de ‘koperen jubilarissen’: Ron Lambarts, Erwin Fokke, Carl Rooke, Richard Wijdenes en Aad van der Westen.

In een van de grootste installatiebedrijven van Nederland leren Ron, Erwin, Carl, Richard en Aad elkaar kennen als ze collega-installatiemonteurs zijn. Als zij via een ander bedrijf en geplaagd door de crisis op straat komen te staan, kunnen ze allemaal bij Hemubo terecht. Ron kende Hemubo al door een samenwerking in mooiere tijden in de buurt van het Olympisch Stadion. Het is een kleine wereld en een afspraak was snel gemaakt. Ze zijn er allemaal nog, ook nog allemaal van plan te blijven. Want het werk is leuk, de collega’s zijn leuk en de zekerheid is leuk.
Carl zit er soms aan te denken met vervroegd pensioen te gaan, maar daar is de rest van de heren duidelijk over: blijf gewoon hier. We kennen elkaar al zo lang, we zijn hier allemaal gelijk begonnen, laten we ook allemaal gelijk stoppen. W-techniek is een beetje een ons-kent-ons bedrijf, want ook de zoon van Erwin, van Aad en de zoon van Ron zijn werkzaam bij W-techniek. Opgeleid door hun eigen vaders, en ze zijn goed! Dus voor een volgende generatie is ook al gezorgd.

W-techniek is een werkmaatschappij van zeker 100 man; dan rekent Ron alle specialisten ‘buiten’ – dus op de bouw – mee. De heren zitten al lang in het vak. Carl: “Wij hebben alles on the job geleerd. Vroeger was het ook heel anders dan nu, de installaties waar we nu mee werken verbeteren ook steeds. Het is praktijkscholing. Maar inmiddels kunnen we zo’n beetje alles. Lastechniek, dikwandige installaties, verwarmingsmontage, koel-techniek, warmtepompen installeren, loodgieterswerk, mechanische ventilatie installeren.” Erwin: “Zeg maar gewoon totaalinstallatietechniek en alles wat erbij komt kijken.”
Aad: “Ik ben de uitzondering, want ik ben begonnen in de haven van IJmuiden en daarna ben ik de beveiliging in gegaan. De haven was gewoonweg te zwaar om al te lang te doen en de beveiliging vond ik niets aan. Vervolgens ben ik bij mijn zwagers die een VOF hadden in installaties gaan werken. Van hen heb ik alles geleerd. Begonnen als looppion, zo moet je beginnen. Toen de crisis uitbrak kwam ik bij datzelfde bedrijf als ZZP’er terecht, waar ik dus mijn collega’s leerde kennen. Richard ken ik al 30 jaar. Als wij samenwerken doen we dat bij wijze van spreken blind.”

Richard: “Ik heb een monteursopleiding gedaan in Heerhugowaard. Eén dag in de week naar school, de rest heb ik geleerd van de vader en oom van Ron. Op een gegeven moment kon ik mee naar Hemubo, toen het slechter ging bij het bedrijf waar wij allemaal werkte. Het is anders dan dat je bij een klein installatiebedrijf werkt. Want Hemubo heeft alles in huis, dus je ziet ook iedereen.” Aad: “De uitvoerder, de schilder, de tegelzetter en niet te vergeten de bewoners. Het liefst werk ik in een leeg huis, dat gaat het snelst. Aan de andere kant is het hier nooit saai. We komen ook in allemaal verschillende steden, het is net schoolreisje.”
Erwin: “We werken hier allemaal met veel plezier, en anders moet je ook stoppen. Zo simpel is het wel. Je weet wat je aan elkaar hebt, je hebt aan één woord genoeg, dat is prettig. En Ron haalt het werk binnen.”
Ron: “Zo is het gelopen. Ik was verwarmingsmonteur, daarna werd ik werkvoorbereider, daarna projectleider en nu ben ik directeur. Ik had niet per se een plan van tevoren.”

Carl: “Wat wij belangrijk vinden zijn de collega’s en de gezelligheid die wij hebben met elkaar. Maar het is ook een mooie uitdaging om een goede installatie te maken. En we werken natuurlijk bij bewoners binnen en daar zijn wij ons erg van bewust.”
Ron: “Wij scoren een 9,4 op bewonerstevredenheid.”
Erwin: “We werken schoon en netjes. Ik sta de hele dag met een stofzuiger in mijn hand. Je ziet dat we vakwerk leveren. We werken wel in het huis van de bewoners, het zijn hun spulletjes. Dat weet je, dan moet je netjes werken.”

Ron: “We hebben net als elke werkmaatschappij te maken met te weinig handjes. Het is moeilijk leerlingen te vinden. We hebben er nu 5 lopen. Die doen het heel goed en we willen daar ook tijd voor maken.”
Erwin: “Wij willen goed opleiden en dat is hoe wij ook zijn opgeleid: je doet wat je zegt en je zegt wat je doet. Als je vroeg op je werk bent en je kan vroeg weg, komt te laat niet in je vocabulaire voor. Zo simpel is het. Maar ze doen het goed inderdaad.”

Richard: “We zijn goed in ons werk en we verdienen een goede boterham mee. We krijgen ook veel vrijheid.”
Carl: “Bij Hemubo krijgen wij alle vrijheid. Je krijgt je project en vervolgens mag je alles zelf regelen. En die verantwoordelijkheid nemen wij ook. Dat weten ze hier. We hebben al zo veel projecten gedaan. Ik vond project Bloom [in Amsterdam, red.] heel interessant. Dat was een totaalrenovatie waarin je samenwerkt met veel disciplines samen.”
Erwin: “Rond het Olympisch Plein [in Amsterdam, red.] hebben we 600 woningen in totaalrenovatie aangepakt, dus daar liep ik wel 3 jaar rond. Was ook een heel mooi project.”
Carl: “Elk project heeft wel iets. Je komt steeds in andere wijken, bij andere mensen thuis, het werk is steeds net anders en je werkt steeds met andere vakmensen samen.”
Erwin: “Geen dag hetzelfde.”

Jubilarissen vierkant
Meer nieuws

Geef een reactie