In 2013 besluit Hemubo een eigen afdeling Milieutechniek op te zetten, waar u eerder over heeft kunnen lezen in de nieuwsbrief van 2020. Het saneren van asbest werd voorheen gedaan door gespecialiseerde bedrijven die ingehuurd werden. De gedachte was toen: dat kunnen wij beter, efficiënter en goedkoper. En precies deze gedachte ligt ten grondslag aan het feit dat Milieutechniek nu ook bodemsanering tot zijn kerntaak gaat rekenen.
Adjunct-directeur Ronald Jansma en projectleider Dennis Stierman zijn enthousiast en vertellen over deze nieuwe uitdaging.
Inlezen, opleidingen doen en certificeringen halen
De allereerste stap om bodemsanering als een nieuwe tak van sport in te lijven bij de afdeling Milieutechniek is een gang naar de directie. Ronald: “Ik liep al langer met dit idee rond. Het simpele feit is dat er over tien jaar veel minder asbest is om te saneren. Zo eenvoudig is het. En ik heb hier allemaal jonge mensen lopen, die willen door. Er is voldoende ambitie. De grond in Nederland is eigenlijk voor 100% vervuild. Dat komt omdat de normen steeds worden aangescherpt; het PFAS-verhaal is daar een voorbeeld van (zie apart kader). Het leek mij een logische stap om waar wij projecten uitvoeren, ook de grondsanering zelf te doen. Bovendien willen we een vermindering van gas- en stroomverbruik in verband met de energietransitie. Dit houdt in dat de volledige infrastructuur op de schop gaat, waarvoor de ‘vervuilde’ grond open moet. Ik ben gaan rekenen en een tijdpad gaan maken van wat we allemaal als afdeling moeten doen om ook grondsanering tot ons takenpakket te gaan rekenen. Met dat plan ben ik naar de directie gegaan en we mochten aan de slag.”
Dennis: “De hele afdeling was het er mee eens, een nieuwe uitdaging. We hebben er allemaal zin in. We zijn in een sneltreinvaart alles over grondsanering uit gaan zoeken. Ik wist ook niet heel veel meer dan een leek. Ik ben vervolgens de opleiding KVP (Kwaliteitsverantwoordelijke persoon) en DLP (Deskundig Leidinggevende Project) gaan doen. Het examen R-DLP (Register Deskundig Leidinggevende Projecten) volgt nog. Vier medewerkers die nu nog volledig in het asbest zitten zijn ook de opleiding R-DLP en DLP gaan doen.”
“Normec heeft twee weken geleden een kantoor-audit uitgevoerd en die is 100% goedgekeurd. Een kantoor-audit omvat een controle op de VOG, het kwaliteitshandboek en het managementsysteem. We zijn nu qua documentatie BRL SIKB 7000, 7001 en 7004 gecertificeerd. Hiermee maken wij voor de opdrachtgevers en toezichthouders aantoonbaar dat wij voldoen aan de eisen voor uitvoering van (water-)bodemsaneringen conform de Wet milieubeheer (Wm), de Wet bodembescherming (Wbb), de Waterwet en het Besluit Uniforme Saneringen (BUS).”
De praktijk
Ronald: “Elke opdrachtgever is verplicht bodemonderzoek uit te laten voeren als ze iets willen gaan doen met de grond rondom hun project. Een voorbeeld daarvan zijn de
ACA-dreven in Utrecht, waar wooncorporatie Mitros de tuintjes van de bewoners en het gezamenlijke groen wil aanpakken. Uit bodemonderzoek bleek er te veel lood in de grond te zitten. Dat komt doordat daar een aantal jaar geleden de buitengevels zijn geschuurd, geschraapt en geschilderd. Bij het schuren en verven van de buitengevels is er te veel lood in de grond terecht gekomen. Als het aan ons ligt voeren wij hier onze eerste grondsanering gaan uit.” Dennis: “Wat ik mooi vind aan grondsanering is dat het duurzaam kan. De afgevoerde grond wordt door een externe partij schoongemaakt en hergebruikt. Zo kunnen we nog meer bijdragen aan het ontzorgen van de opdrachtgevers en er tegelijk voor zorgen dat ons land een stukje schoner wordt.”