Feest! 15.000e zonnepaneel geplaatst

Woonzorg Nederland wil al haar bezit verduurzamen en daarom zijn zij het programma Duurzaam Wonen, kortweg DuWo, gestart. Alle verduurzamingsprojecten vallen onder deze paraplu, waarin wordt samengewerkt met meerdere aannemers, waaronder Hemubo. Voor het integrale projectmanagement is Tsavo uit Utrecht verantwoordelijk. Vandaag zijn we bij de feestelijke oplevering van het 15.000e zonnepaneel dat Woonzorg Nederland in het kader van DuWo heeft geplaatst op de 30 aanleunwoningen in het wooncomplex Sint Jozefpark in Tuitjenhorn. Het gehele wooncomplex bestaat uit 85 woningen speciaal voor senioren.

Feest
Woonzorg Nederland vindt dat het tijd is voor een feestje – en een feestje wordt het. Voor de gelegenheid is een cateraar uitgenodigd, er is muziek en de bewoners zitten aan lange tafels bij elkaar om te vieren dat de werkzaamheden zijn afgerond. Er is ook veel applaus. Met name voor de uitvoerders. Die hebben het perfect gedaan, horen we meermaals. De bewoners hebben de vlag uitgehangen, die wapperen in de stevige wind. De sfeer is goed, het zonnetje schijnt. De bewoners hebben ‘goed buurschap’ hoog zitten. Ze kennen elkaar en als je hier oud mag worden in het mooie Tuitjenhorn heb je geluk, zo vertelt een bewoner. “Mijn zus heeft het niet zo goed, die zit vaak alleen, in een grotere stad. Al zeg ik ook dat je het zelf moet doen. We hebben een bewonerscommissie die samenwerkt met de Buurtkamer. Er is hier elke week genoeg te doen en dat draait allemaal op vrijwilligers”.
De heer Piet Mulder, de gelukkige bewoner van de woning met daarop het 15.000e zonnepaneel én lid van de bewonerscommissie, vertelt met een grote glimlach over de werkzaamheden. “Het begon met de vleermuizen en het eindigde met de vleermuizen. Zij moesten eerst verdreven worden, dat deden ze door de vleermuiskasten te dichten, toen kregen ze nieuwe kasten en uiteindelijk zijn er nu zelfs nestelkasten geplaatst. En geschilderd in dezelfde kleuren als onze deuren, dat is toch prachtig. Een mooi detail. Onze huizen zijn  geweldig verduurzaamd. Toen onze daken werden vernieuwd merkte je dat meteen in het huis. Behaaglijk en warm. Dekentjes voor op de bank zijn echt niet meer nodig. Er is vloerisolatie aangebracht, de muren zijn geïsoleerd en overal zit nu HR++-glas in. Alles is prachtig geschilderd. We hebben nieuwe brievenbussen gekregen. En we hebben praktisch geen overlast gehad. Ze slopen als katten door het huis, je hoorde ze bijna niet. Alles altijd netjes afgedekt, altijd ontzettend aardig. Ik spreek hier voor alle bewoners: Ed en Daan (de uitvoerders, red.) hebben geweldig werk geleverd!”

Minister van duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk voor Woonzorg Nederland en de man die gekscherend de ‘minister van duurzaamheid’ wordt genoemd is uiteraard van de partij. Wim Bakker legt uit dat hij inderdaad verantwoordelijk is voor de strategische duurzaamheid van Woonzorg Nederland. “Het 15.000e zonnepaneel, dat is een groot getal. Dat zijn acht voetbalvelden vol en als je ze allemaal achter elkaar zou leggen, bedek je de halve wereldbol. Dat grote getal is mooi en daar zijn we trots op, maar daar doen we het niet voor. Het doel is verduurzamen en dat doen we niet voor niets. En het is niet leuk vervelende berichten te benoemen, maar op 1 april jongstleden hadden wij, alle Nederlanders dus, alle hulpbronnen die de aarde ons biedt al opgemaakt. Met andere woorden: wij moeten echt zuiniger zijn. En dat doen wij wat Woonzorg Nederland betreft door drie doelen na te streven. Eén: de energievraag beperken door isolerende maatregelen. Twee: duurzame energie opwekken, vooral met zonnepanelen en/of (hybride) warmtepompen. En drie: door van het gas af te gaan. En dan ook in deze volgorde uitvoeren. Van het gas af gaan is een middel en geen doel op zich. Bij dit wooncomplex hebben we dat niet gedaan omdat de cv-ketels nog vrij nieuw zijn. Waar ik overigens ook een voorstander van ben, is circulair bouwen ofwel hergebruiken van materialen. Dat hebben wij hier ook gedaan: we hebben met de partner van Hemubo, GSF Glasgroep, circulair HR++-glas gebruikt waar mogelijk. Dat is ontzettend belangrijk, omdat glas de grootste impact heeft op de CO2-uitstoot van de totale bouw-, verbouw- en verduurzamingsactiviteiten van Woonzorg Nederland. Zoals jullie hier zien, zijn de bewoners ongekend blij met het resultaat. Dat is vooral te danken aan onze partners Tsavo en Hemubo en dat vonden wij zeker een feestje waard!”

Bewoners zitten er lekker warm bij, tijdens de werkzaamheden scheen niet altijd de zon
Op dit project hebben de uitvoerders Daan Kleijn en Ertugrul (Ed) Bice een heel goede tijd gehad. De weersomstandigheden waren het lastigste, vertelt Daan: “Maar ja, dat dak moet wel dicht. We hebben regen, wind, sneeuw en storm gehad. Maar het is allemaal goedgekomen. Op dit project werkte ik samen met mijn collega-uitvoerder Ed, omdat we geen bewonerscoördinator op dit project hadden lopen en omdat dit voor Ed zijn eerste project als uitvoerder was. En dat ging goed.”
Saskia van der Hoorn, bewonersconsulent van Woonzorg Nederland, kent de bewoners heel goed. Bovendien houdt zij elke donderdag spreekuur voor de bewoners. Dus ondanks dat zij officieel geen rol had in het project had ze dat toch. Saskia: “Tsavo heeft de verplichte 70% draagvlak opgehaald bij de bewoners, ik was daar niet bij betrokken. Ik weet wel dat ze dat binnen een dag hadden gedaan en 97% van de bewoners was meteen akkoord. De bewoners die twijfels hadden, hadden dat louter en alleen door hun hoge leeftijd. Dat kan ik me voorstellen als je 97 jaar bent, dan wil je overlast even overslaan. Ik heb veel contact met de bewoners, dan hoor je nog eens wat. Het is dan ook uitstekend gegaan”.

KLEIN VIERKANT SM5A0905
Meer nieuws

Geef een reactie