Hemubo en DOOR architecten brengen circulariteit naar Overvecht

Anouar Haki is een wervelstorm van enthousiasme met talloze ideeën en initiatieven, die hij ontplooit om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan ‘zijn’ Utrecht Overvecht. Anouar is geboren en getogen in Overvecht. Inmiddels woont hij elders, maar zijn ouders wonen er nog steeds. Bovendien is hij er elke dag te vinden. Anouar is de eigenaar van Panino Fresco. Na vier jaar de zaak in een oude bloemenkiosk te hebben gerund, komt er op een nieuwe locatie een nieuwe zaak. Hemubo, die werkt aan verscheidende projecten in Overvecht waar wij al vaker over hebben gepubliceerd, draagt zijn steentje bij. Erik Bottema, conceptontwikkelaar bij Hemubo: “Als wij een bijdrage kunnen leveren aan een project dat bijdraagt aan een mooiere wijk, dan doen wij dat heel graag.”

Gezonde verse producten ook in Overvecht!

Anouar vertelt enthousiast dat hij ooit als business controller is begonnen, maar met een glimlach zijn nette pak plus bijpassend schoeisel aan de kant heeft gegooid toen hij een foodtruck kon kopen en als cateraar aan de slag kon gaan. Eerst in Amsterdam, waarna hij via Vianen terugkwam bij zijn roots: Overvecht. Anouar: “Ik ben hier opgegroeid. Toen we hier voetbalden, stond de bloemenkiosk er al. Ze hadden een kraantje waar ik stiekem water tapte. Na 30 jaar verkochten ze hun bloemenkiosk en ben ik er mijn broodjeszaak in begonnen. Ik moest uiteraard eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Ik had een goed verhaal. Overvecht staat bekend als de meest ongezonde buurt van Nederland. En inderdaad, met alle respect voor de ondernemers hier, er was alleen friet, kebab en Turkse pizza te krijgen. Ik verkoop ultragezonde Italiaanse bollen en verse shakes. Ik was in het begin wat sceptisch of de jongeren uit de buurt voor een gezonde optie zouden gaan, nu ben ik ervan overtuigd. Ik vraag niet de hoofdprijs. Zoals Gillis (van het televisieprogramma Massa is Kassa, red.) zegt: massa is kassa. Zo denk ik er ook over. Ik houd de prijs laag, zodat er voor elke portemonnee een gezonde optie is. Ik wil niet alleen een gezonde optie bieden aan de bewoners van Overvecht, maar wil specifiek ook iets doen voor de jongeren. Ik werk voor 100% met jongens en meisjes uit de buurt. Ze leren hier sociale hygiëne, waarden en normen, zoals gasten met u aanspreken, op tijd komen, netjes werken, netjes kleden et cetera. Omdat Hemubo hier in de directe omgeving werkzaam is – ook zij werken aan het verbeteren van de buurt – raakten we aan de praat en heb ik wat van mijn plannen gedeeld. Van het een kwam het ander en nu zijn we met verschillende partners bezig op een grotere locatie Panino Fresco voort te zetten, mét daarbij een maatschappelijk ruimte voor jong- en oud. Een soort ontwikkelcentrum, een werkplaats, het heet De Droom. Het is ook mijn droom om jongeren te motiveren, inspireren en activeren. Daar zijn al mijn activiteiten op gestoeld. Neem nog even Panino Fresco: het is een broodjeszaak, maar het is ook een werkvoorziening. En het is een manier om mensen bewust te maken van wat ze allemaal in hun mond stoppen en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Weet je trouwens dat ik voor de helft Italiaans ben? Mijn opa had in 1973 een bekende pizzeria! Hoe vet is het dat ik die familietraditie drie generaties later voortzet.”

DOOR Architecten, een partner van Hemubo, en heeft de ontwerpen gemaakt voor de THEMA-dreven in Utrecht Overvecht en is door Hemubo gevraagd mee te denken over een mooie oplossing voor Panino Fresco. Uiteraard duurzaam en circulair, met een ontwerp passend binnen de wijk Overvecht. Steve ten Brink, ontwerper bij DOOR architecten, is blij met deze uitdaging: “Ik kom uit de horeca en heb bouwkunde gestudeerd. In dit project komt beide samen. Bovendien is duurzaam bouwen een vanzelfsprekendheid voor ons. De wens van Anouar is om naast de broodjeszaak met zitgedeelte ook een ruimte met maatschappelijke functie voor de buurt te openen. Het mocht niet te duur zijn en moet snel te bouwen zijn. Omdat de vergunning maar is vrijgegeven voor 10 jaar, wilden wij een volledig demonteerbaar paviljoen neerzetten met materialen uit de THEMA-dreven, waar we tenslotte toch al aan het renoveren zijn. Voor het paviljoen van Anouar hebben wij gekozen voor vier zeecontainers – twee voor Panino Fresco en twee voor de maatschappelijke ruimte – aan elkaar gekoppeld door een serre van glas, waar het zitgedeelte van de broodjeszaak komt. Als je van bovenaf op de THEMA-dreven zou kijken, de St.-Eustatiusdreef en de St. Maartendreef in dit geval, dan zie je lange, slanke, dunne flats haaks op elkaar staan. Zo zetten we de containers ook neer, dus het is een soort knipoog naar de naastgelegen hoogbouw. De tussenbouw, ofwel de serre, is van Skellet, een staalbouwsysteem dat volledig demonteerbaar is en een hoge restwaarde heeft. De kozijnen halen we uit de THEMA-dreven. De hergebruikte zeecontainers zijn natuurlijk een voorbeeld van circulariteit en kun je altijd oppakken en weer ergens anders neerzetten. Dan is het circulaire, duurzame plaatje al bijna compleet. Ook de deuren, het sanitair en de inrichting zal zo veel mogelijk uit gebruikt materiaal bestaan. Het heeft al met al een hippe, stoere uitstraling en ik zie het als een absolute aanwinst voor de buurt.”

Anouar: “Ik vind het heel tof om met Hembo en DOOR architecten samen te werken. Ze zijn ontzettend betrokken en hebben echt de tijd genomen bij meerdere meetings aanwezig te zijn. Ze denken mee. Dat zo een groot bedrijf zo graag iets wil doen voor deze buurt vind ik geweldig, en ze betrekken hun samenwerkingspartners er ook weer bij. In mei 2022 is iedereen welkom een heerlijk, vers en gezond broodje te komen eten en het paviljoen te komen bekijken.”

Anouar en Dave
Meer nieuws