HMB Milieutechniek uitgelicht

In 2013 besluit Hemubo een eigen afdeling Milieutechniek op te zetten. Het saneren van asbest werd voorheen gedaan door gespecialiseerde bedrijven die ingehuurd werden. ‘Dat kunnen we beter en efficiënter’, was de gedachte. ‘Bovendien is het financieel interessanter zelf asbest te saneren in plaats van het uit te besteden’. En zo geschiedde, personeel werd opgeleid tot Deskundig Asbestverwijderaar (DAV) en Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA), een leidinggevende werd aangesteld en aan de slag! Dat was zeven jaar geleden. De afdeling bestond uit 5 man en de communicatie was nog niet geprofessionaliseerd. Nu telt de afdeling 11 medewerkers, is er een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt en is het een winstgevend onderdeel van Hemubo. Aan het roer staat adjunct directeur Milieutechniek, Ronald Jansma.

Inzichtelijk maken wat we doen is belangrijk

Wat meteen opvalt als ik de afdeling binnen loop, is het ‘maanmannetje’ in de hoek. Zo ziet de werkkleding van asbest verwijderaars eruit. Want even voor wie niet goed op de hoogte is: asbest verwijderen is een risicovolle beroepsactiviteit. Althans als je niet volgens de wet- en regelgeving werkt. Vandaar de speciale uitrusting. Er werken 3 dames en 2 heren op kantoor en 6 heren in de buitendienst. Gerda Schouwerwou, afdelingssecretaresse, vertelt dat er regelmatig gelachen wordt met elkaar: “We zijn een heel leuk en hecht team.” Ronald: “Ik vind sfeer belangrijk op de afdeling. Dus zo nu en dan gaan we gezellig eten met elkaar. Dat vind ik gezellig. Toen ik hier net binnenkwam stond er nauwelijks iets op papier, er was niets gestandaardiseerd en er werd ad hoc gewerkt. Als er op een project dan asbest werd gevonden, dan konden wij op komen draven. Dat hebben we grondig aangepakt. Als er nu een werk binnenkomt wordt daar een dossiernummer voor aangemaakt en daar wordt alles in bijgehouden: wanneer we gaan starten, wat de kosten zijn, hoe lang het saneren duurt, hoeveel man we op een project nodig hebben en welke materialen aanwezig moeten zijn. Als we al die gegevens binnen hebben en de opdracht wordt ons officieel gegeven gaan we beginnen. Ik vind deze procedures belangrijk. Het maakt inzichtelijk wat we doen en wat de in- en uitgaven zijn op een project. Voor de opdrachtgever, de medewerkers en voor mijzelf is alles op deze manier veel inzichtelijker.”

Eigen product en saneren voor nieuwe opdrachtgevers

Voordat er gestart mag worden met asbest saneren moet altijd eerst een inventarisatie worden gemaakt door een onafhankelijk bureau. Daar komt een rapportage uit voort met de situatie, het type asbest en de risicoklasse. Er is bijna altijd sprake van risicoklasse 2 of 2A, dat betekent dat alleen een erkend/gecertificeerd saneerder het asbest mag verwijderen. Ronald: “Als wij de asbest hebben verwijderd wordt er door een onafhankelijk laboratorium een eindmeting gedaan om te bepalen of alles goed is weggehaald. Pas na het verwijderen van het asbest kan de bouw verder gaan. Dus wat dat betreft staan wij helemaal vooraan de rij werkzaamheden. Eerst asbest saneren dan de rest. Het is van een aantal zaken afhankelijk maar over het algemeen hebben wij één dag nodig om asbest te saneren. Dat gebeurt in containment, een afgesloten ruimte. Niemand mag dan de ruimte betreden. Op het gebied van asbest saneren staat wet- en regelgeving nooit stil. Dan veranderen de instructies of de voorschriften, dan komt er een nieuwe motie die stelt dat saneren makkelijker en goedkoper moet worden. Wat natuurlijk overeind blijft is dat asbest risicovol is voor de gezondheid als we ons niet strikt aan de regels houden. Daarom wil de politiek zich niet brandden aan het versoepelen van regels. Willem van Tongeren, die in 2013 de afdeling Milieutechniek heeft opgericht, heeft trouwens een mooi product ontwikkeld en gepatenteerd, Fiber Cover®, een speciaal schuim waarmee asbest veiliger gesaneerd kan worden. Dat product heeft zich al bewezen. Zo heeft bijvoorbeeld de Scheffergroep daar meerdere projecten mee gedraaid. Waar ik trots op ben is dat opdrachtgevers ons ook weten te vinden voor het saneren van asbest zonder dat we een algeheel bouwproject voor hun doen. Voor Landal Greenparcs hebben we bijvoorbeeld een meerjarig contract om al hun bungalows te saneren. Voor Stadgenoot hebben we het oude Wilhelmina Gasthuis gesaneerd en we werken ook voor Centrada, Groen West en Viveste. Dat is toch éénvierde van de omzet. En ik zie dat alleen maar groeien.

De autolunch, we houden van gezelligheid

Er hangt een ontspannen sfeer op de afdeling Milieutechniek. Gerda vertelt over haar werk dat vooral heel divers is. Ze verwerkt onder andere de notulen, werkt stukken uit en maakt contracten. Gerda: “Ik leer nog steeds elke dag hier. Waar we eerst ieder op een eigen eilandje zaten werken we nu veel meer samen. We worden meer allround. Binnenkort gaat onze collega met zwangerschapsverlof en dan komt er voor ons een berg werk bij. Dat kunnen wij oppakken omdat we allemaal precies op de hoogte zijn van wat er moet gebeuren. Wij vergaderen wekelijks over alles wat er speelt. Dat deden we vroeger eigenlijk nooit. Dan deed je wat er op dat moment voorbij kwam. Wij zijn een hechte club. Laatst kreeg iemand een nieuwe auto en omdat we natuurlijk allemaal de auto wilden zien zijn we maar een stukkie gaan rijden. Zijn we lekker gaan lunchen en hebben daar het werkoverleg gehouden. Als we op vakantie gaan nemen we ook allemaal een souveniertje mee voor op kantoor. Dat vinden wij leuk.”

Hemubo HMB ©Remco Koenderman 0437 LR
Meer nieuws