Jack Post is vestigingsdirecteur van het kantoor in Delft en gaat samen met Camille Zaaijer, adviseur duurzame co-making, aan de slag om in Zuid-Holland de samenwerking te verbreden en te verdiepen. Camille: “Hemubo is al lang werkzaam in Zuid-Holland waar we langdurige samenwerkingen hebben met diverse woningcorporaties. Onze collega’s wonen en werken er graag, dus de vraag was eigenlijk niet of, maar wanneer we er een vestiging zouden openen. Nu dus. Op deze toegankelijke locatie in Delft willen we alle collega’s van Hemubo, onze opdrachtgevers, ketenpartners en overige geïnteresseerden kunnen ontvangen.”
Jack: “De vestiging in Delft is geen nieuw bedrijf, het is eerder een kopie. Een nieuwe vestiging van waaruit alle diensten van de gehele Hemubo Groep worden aangeboden. Alle werkmaatschappijen zijn er te vinden, van E- techniek tot Mulder Schilders, van Service & Mutatie tot Beton, in totaal 9 werkmaatschappijen plus uiteraard onze nieuwbouwtak, Hillen & Roosen. Omdat we Zuid-Holland al jaren bedienen waren we juist niet op zoek naar een nieuw bedrijf of een nieuwe overname maar naar zelfstandige groei. Hemubo zoals het is, is het succes. Dat willen we op deze vestiging verankeren. Dat houdt in; vanuit dit stevige fundament opschalen, op dezelfde manier. Persoonlijk, professioneel en met een familiair karakter.”
Camille: “Wij zijn een onafhankelijk bedrijf dat organisch is meegegroeid met de wensen en behoeftes van corporaties. We willen deze groei op onafhankelijke wijze doorzetten. Daar willen wij een belangrijke aantekening bij maken. Wij zien een trend in de markt dat bouwbedrijven fuseren om te groeien met het risico de eigen identiteit en daardoor het contact met de klant te verliezen. Wij willen juist onze identiteit behouden én groeien. Door onze slagkracht kunnen wij mee met grote projecten maar zijn wij tegelijkertijd zeer vakkundig in het realiseren van kleinere projecten. Ook daar zit onze kracht.”
Waarom een vestiging in Delft als je daar toch al werkzaam was?
Jack: “Het is een logische beslissing hier een kantoor te hebben. Simpelweg omdat we dan in de buurt zitten van onze klanten en onze projecten. En ik merk ook dat collega’s het fijn vinden hier te werken als ze in de buurt moeten zijn.” Camille: “Wij hebben de afgelopen jaren een organische groei doorgemaakt, ook in deze contreien. Dan is het ook goed ons daar te settelen. En nieuw talent te ontdekken en aan ons te binden. Onze belangrijkste drijfveer is bouwen, renoveren en onderhouden voor bewoners die betaalbare en duurzame woningen meest nodig hebben. Zij moeten trots zijn op hun woning en hun wijk. Om diezelfde trots goed te kunnen vertalen in de projecten moeten wij ons onderdompelen in hun regio.”
Er zijn grote veranderingen gaande in de sector, wat merken jullie daarvan?
Camille “We staan voor een enorme opgave in de woningbouwsector, vergelijkbaar met de naoorlogse opgave; nieuwbouw, herstructurering, transformatie en renovatie.
Hoewel in aantallen vergelijkbaar zijn de huidige uitdagingen en kaders waarbinnen we het dienen te realiseren vele malen complexer door strengere duurzaamheidsnormen, stijgende kosten en toenemende krapte in middelen en capaciteit.”
Jack: “Daarnaast is ook de vraag vanuit de markt veranderd. Naoorlogse huisvesting was voor grotere gezinnen, nu is er meer vraag naar woningen voor alleenstaanden en kleine gezinnen. Daarnaast zijn de bewoners mondiger en diverser geworden.”
Camille: “Dat dwingt ons ook tot een directere samenwerking voor de lange termijn en integrale aanpak. We kunnen het niet meer alleen en dienen ons als netwerk van gelijkwaardige partners in te zetten voor het succes.”
Jack: “Als het gaat over duurzaamheid denken we vaak aan de energietransitie, flora & fauna en circulair bouwen. Wat we vergeten is duurzaam samenwerken. Door de complexe opgave die voor ons ligt is de tijd van ‘de woningcorporatie vraagt en wij draaien’, voorbij.” Camille: “Hemubo staat voor een integrale aanpak in samenwerking met de woningcorporatie, de gemeente, nutspartijen en bewoners. Steeds vaker zien we dat bewoners meedenken met de plannen die we maken voor hun buurt. We hebben elkaar daarbij nodig. Vanuit onze expertise kunnen wij goed adviseren. De woningcorporatie blijft de opdrachtgever en kan de juiste keuze maken die past binnen hun ambities. We zien steeds vaker dat ook bewoners vanuit hun belang, een goede woning en wijk, meedenken over bijvoorbeeld verlichting of groenvoorziening in de buurt. Die samenwerking zoeken wij als Hemubo op en daar past bij dat we samen optrekken.” Jack: “Bij Hemubo zie je dat heel duidelijk terug. Vaak is een uitvoerder technisch goed onderlegd en zijn sociale vaardigheden meer bijzaak. Wij hebben dat uit elkaar gehaald. Onze uitvoerder en zijn vaklieden zijn geheel bezig met de technische en praktische kant van het (groot) onderhoud. Daarnaast hebben we een vakkundige diverse afdeling bewonerszaken van meer dan 30 collega’s die zorg dragen voor de sociale kant. Dat wil zeggen de communicatie met de bewoners, maar ook in kaart brengen wat de wensen zijn die leven bij de bewoners, kijken naar de wijk en hoe we daar verbeteringen in kunnen aanbrengen. Kortom, wij willen de technische en de sociale kant volledig bedienen.” Camille: “Neemt niet weg dat onze vaklieden nog steeds sociale voelsprieten hebben op het moment dat in het werk hulp nodig is; denk aan de oudere bewoner die een handje nodig heeft om de wasmachine te verplaatsen of de boodschappen te tillen.”
Wat is het voordeel van duurzame samenwerking?
Jack: “We hebben met name in Zuid-Holland te maken met vele lokale woningcorporaties. Juist zij hebben behoefte aan een aannemer die vroeg aan tafel zit en meedenkt over de beste plannen voor hun bezit. Wij hebben de denkkracht en het vakmanschap in huis, en kunnen daardoor TCO (Total Cost of Ownership, red.) goed in kaart brengen door verschillende scenario’s op tafel te leggen. Wij willen de woningcorporatie ontzorgen en meedenken bij de beste plannen terwijl zij tegelijkertijd de regie sterk in handen houden.” Camille: “Zie ons als de regisseur binnen de keten van de samenwerking. Op die manier voegen wij zowel waarde toe voor de corporatie als voor de bewoner. Wij vinden het betaalbaar houden van woningen nu en in de toekomst belangrijk, evenals de behoefte van de bewoners en het belang van duurzaamheid, want we weten dat onze aarde niet onuitputtelijk is.”
De persoonlijke drijfveren van Camille en Jack
Camille: “Met een architect als vader ben ik opgegroeid met de bouw. Toch koos ik in eerste instantie een andere route, ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Groningen en trok terug naar Randstad waar ik geboren en getogen ben. Het viel mij op dat er bijna geen ruimte meer is in de stad voor mensen met een kleine portemonnee. Mijn oma, zelf werkzaam geweest bij diverse woningcorporaties, zei mij: doe er iets aan. Toen ben ik via het NH Bouwstroom Traineeship bij Hemubo terecht gekomen waar commercieel én maatschappelijk bouwen bij elkaar komen. Ik houd van het energieke familiaire karakter, maatschappelijke betrokkenheid en de ambitie in groen en duurzaam. Het ondernemerschap en de passie bij mijn collega’s geven mij veel zin in de toekomst!”
Jack: “Ik ben zoon van een aannemer. Ook mijn opa was aannemer dus ik ben in de bouw opgegroeid. In plaats van zakgeld moest ik ‘bonnetjes lopen’. Ik ben altijd werkzaam geweest in de bouw, zowel bij woningcorporaties als bij uitvoerende partijen. Als laatste bij een aannemer waar ik de lopende encyclopedie werd genoemd, dat gaf mij een comfortabele positie. Toen kwam de vacature voor vestigingsdirecteur vrij. Ik woon en werk in deze buurt en zie vaak mooie werken van Hemubo en Hillen & Roosen voorbijkomen. Ik kon twee dingen doen, in mijn comfortzone blijven hangen of deze stap nemen. Ik ben ontzettend trots dat ik mee mag bouwen aan diverse samenwerkingsverbanden, aan mooie werken en met geweldige collega’s.”
