Uw verslaggever en fotograaf zijn uitgenodigd in het Olympisch Stadion in Amsterdam waar volop wordt gesport door kinderen van verschillende basisscholen in Amsterdam. Het is een drukte van jewelste. Judo, hordelopen, zumba dansen, verspringen, hardlopen, basketbal; welke sport wordt hier niet beoefend? Muziek galmt door de boxen. Dit is één van de uitdagingen waar Hemubo mee te maken heeft bij de werkzaamheden aan het Olympisch Stadion: er vinden heel veel evenementen plaats. Marcel Kneppers, uitvoerder bij Hemubo Betontechniek, loopt hier al jaren rond en verzorgt voor ons een rondleiding.
Everhard Koops, projectleider Hemubo Betontechniek: “Wij zijn al heel lang betrokken bij de werkzaamheden aan het Olympisch Stadion. Het is een monumentaal pand dat speciaal voor de Olympische Spelen van 1928 is gebouwd. Het is onderdeel van een beschermd stadsgezicht en dat betekent dat we de cultuurhistorische identiteit moeten respecteren en tegelijkertijd onderhoudswerkzaamheden uitvoeren om het iconische gebouw te behouden voor de toekomstige generaties. Het spreekt tot de verbeelding hier werkzaam te mogen zijn.”
De beste prijs en kwaliteit leveren
Samir Kuah, vastgoedmanager bij Amstelius, vertelt over de goede samenwerking met de diverse partijen. Amstelius is een bedrijf dat in opdracht van de VvE (Vereniging van Eigenaren), de diverse eigenaren van het Olympisch Stadion, technisch vastgoedmanagement uitvoert voor de VvE Olympisch Stadion. Zij hebben voor het planmatig onderhoud een meerjaren onderhoudsplanning opgesteld. Hemubo was 15 jaar geleden al de uitvoerder van de totaalrenovatie. En ook nu heeft Hemubo Betontechniek deze traditionele aanbesteding weer gewonnen op prijs én kwaliteit.
Samir: “Ik ben sinds 2022 betrokken bij het project Olympisch Stadion, maar Hemubo was al jaren lang een vaste contract partij betonrenovatie. Mijn eerste kennismaking was met Mark Houtman en Everhard Koops. Wij hadden meteen een goede klik. Daarna hebben wij ook een uitvraag gedaan voor onderhoudswerkzaamheden zoals schilderwerk van de trappenhuizen. Die uitvraag heeft Hemubo gewonnen en dat is in 2023 uitgevoerd. Voor elk werk doen wij een uitvraag; zo houd ik controle op de kosten en de kwaliteit. Hemubo heeft natuurlijk als voordeel dat ze al heel lang werkzaam zijn aan het Olympisch Stadion. Ze kennen alle hoeken en gaten. Daarnaast heeft Hemubo alle kennis en ervaring in huis. En dan doel ik ook op ervaring met evenementen. Dat was voor een aantal partijen wat ingewikkelder. Hemubo is een partij die flexibel is, de uitdaging aangaat en zich niet laat leiden door angst. Zij halen steeds, ondanks grote evenementen, de opleverdatum. Zij zijn er altijd van overtuigd dat het lukt, wat mij ook dat vertrouwen geeft. Ik blijf echter meerdere partijen onderzoeken uit de markt. Ik ben kritisch, maar tot nu toe tevreden. Ik zit er bovenop, dan is het ook fijn dat het team goed op elkaar is ingespeeld. Je weet wat je aan elkaar hebt en dat werkt heel goed.”
Everhard: “15 jaar geleden bestond de totaalrenovatie uit metselwerk, schilderwerk, eventuele betonreparaties en coaten. Daarnaast waren we hier ongeveer een maand per jaar aan het werk voor algemeen onderhoud. Nu zijn we wederom bezig met groot onderhoud verdeeld over vier jaar. In 2024 werken we aan de eerste boogtribunes, in 2025 aan de tweede boogtribunes, in 2026 doen we de eretribune en in 2027 werken we aan de marathontribune. De werkzaamheden omvatten betonreparaties waar nodig, het aanbrengen van antislipcoating op de trappen en het coaten van de tribunes, de buitenbordessen en de entrees. Ook voeren we reparaties uit aan de kruipruimtes en de zolders.
Er wordt ook EPDM, een waterdichting, aangebracht aan de bovenste ring van de tribune. Mulder Schilders, eveneens een werkmaatschappij van Hemubo, heeft net weer een uitvraag voor schilderwerkzaamheden gewonnen. We zijn hier nooit echt weg. Als we ons werk goed blijven doen, uiteraard. De opdrachtgever kijkt mee en wij worden beoordeeld op onze prestaties, zoals dat hoort. Voor elke deelopdracht moeten wij ons opnieuw inschrijven en bewijzen dat wij het beste plan, voor de beste prijs met de beste kwaliteit kunnen leveren.”
Johan Cruijf op de koffie
Marcel gaat ons voor en laat ons de tribunes zien die volledig opgeknapt zijn en de tribunes waar dat nog niet het geval is. Je ziet het verschil duidelijk, het ziet er weer heerlijk fris uit. Ondertussen volgen de verhalen. “Deze kunststof stoelen op de eretribune en op de marathontribune zijn bruin. Dat is omdat ze dan het meest zouden lijken op de houten bankjes van vroeger. Die houten banken waren soms voorzien van een naamplaatje. Een van de stoelen was voor Prins Bernhard. En kijk daar, daar is een overkapping, die plek is bestemd voor koning Willem Alexander en koningin Maxima. Ik heb ze hier nooit gezien hoor. Maar weet je wie hier vroeger veel kwam? Johan Cruyff. Ik heb er koffie mee gedronken en hij heeft eens mijn Hemubo T-shirt voorzien van een handtekening. Hij was altijd heel aardig, kwam gewoon de keet binnen voor een bakkie. Hij kwam hier natuurlijk omdat hier de Johan Cruyff Foundation huist en er allemaal evenementen door hen worden georganiseerd. Het is erg leuk hier werkzaam te zijn. Ik ken het gebouw inmiddels door en door. We moeten vooral rekening houden met de evenementen die hier plaatsvinden. Je moet elkaar natuurlijk niet in de weg lopen. Everhard komt hier zeker eens per week om de werkzaamheden en de uitdagingen door te praten. En het gaat dan vaak over de evenementen die op de planning staan. Hij heeft dan plattegronden waar wat komt te staan en waar ik dus rekening mee moet houden qua planning en werkzaamheden. Bij de komst van een tv-ploeg is het niet handig om heel veel geluid te maken. Ik heb voor een tv-opname weleens mijn werkgebied helemaal afgeschermd met Hemubo- spandoeken en ander materiaal. De regisseur vond dat toch echt sluikreclame, dus het mocht niet. Ik kon het proberen. Er gebeurt hier kortom van alles.”
Everhard: “Er zijn hier gigantische evenementen zoals de Giro, de marathon van Amsterdam, festival De Amsterdamse Zomer, internationale voetbalwedstrijden. Daar moet je bij de werkzaamheden rekening mee houden. Ik heb altijd een hele map mee, waar ik alles in terug kan vinden. Afhankelijk van de deelopdracht lopen hier verschillende vaklieden rond. Dat kunnen er een paar zijn en soms een stuk of 15. Ik ben hier regelmatig. En we hebben ook bouwvergaderingen met de opdrachtgever erbij. Dat is belangrijk voor mij.”
Marcel: “Het is net een treintje, we halen de stoelen weg, we reinigen, schuren, stralen, herstellen, coaten en de stoelen gaan weer terug. Op naar de volgende tribune. En als een geoliede machine loopt het door, tot we alles hebben afgerond en de tribunes weer veilig en mooi zijn voor de toekomst.”
Mark Houtman, technisch directeur Betontechniek: “Ik ben er trots op dat we al zo lang het onderhoud aan dit prachtige stadion mogen uitvoeren. In 2010 is het al zeer grondig aangepakt, waarbij de tribunes op afschot zijn gemaakt en er een robuuste membraanlaag is aangebracht. De aanpak van destijds voldoet nog steeds en nu onderhouden we voornamelijk de toplaag.”